ACADEMIA ROMÂNĂ
  Institutul de Biologie Bucureşti   


 
Pagina de start

Detalii proiect

Obiective

Rezumat proiect

Echipa

Rezultate
Contact

 

 

 

                                                                                                          

                                                                                                                

                                                                                                                                                                         

PN-III-P2-2.1-PED-2016-0116

Nr. proiect: 1PED/2017

 

 

Aldehid-dehidrogenază nouă dintr-o bacterie antarctică folosită ca si catalizator foarte eficient pentru biotehnologii si biosenzori la temperaturi scăzute

 

RAPORT SINTETIC 2017-2018

RAPORT STIINTIFIC 2018

RAPORT STIINTIFIC 2017

In etapa 1, 2017 au fost realizate urmatoarele activitati de diseminare:

Publicatii

Evaluation of carbon nanomaterial-based screen printed electrodes modified with Meldola Blue for NADH detection. Vasilescu A, Lapauw M, Necula-Petrareanu G, Purcarea C. Articolul va fi trimis pana la sfarsitul etapei 2017 la jurnalul „Electroanalysis” (factor de impact: 2.85)

Participari la conferinte

1.         Modern applications of enzymes in biosensing and biotechnology. 6 septembrie 2017,  Bucuresti, Romania.

·         Isolation of cold-active enzymes for applications in biosensing and biotechnology. Georgiana Necula-Petrareanu, P. Lavin, A. Vasilescu, C. Purcarea - prezentare orală

·         Biosensors based on NAD+-dependent dehydrogenases for practical applications.

Alina Vasilescu, Maxime Lapauw, Jean-Louis Marty - prezentare orală

2.         New Trends on Sensing - Monitoring -Telediagnosis for Life Sciences. 7-9 septembrie 2017, Bucuresti, Romania.

·         Aldehyde dehydrogenase from a physchrophilic bacterium for cold sensor applications. Georgiana Necula-Petrareanu, P. Lavin, A. Vasilescu, M. Lapauw, C. Purcarea  - prezentare orală

·         Evaluation of carbon-nanomaterial based sensors for NADH detection.

Alina Vasilescu, Maxime Lapauw, Georgiana Necula-Petrareanu, Cristina Purcarea - prezentare orală

3.      Euroanalysis 2017, Stockholm, Suedia,  28 august-1 septembrie 2017. Mediator and carbon nanomaterial-modified screen printed electrodes for NADH sensing. Andrei Florin Danet, Alina Vasilescu – poster

 

Organizare workshop

·         Workshopul „Modern applications of enzymes in biosensing and biotechnology” a fost organizat de ICB in colaboirare cu IBB in 6 septembrie 2017, cu participarea a peste 20 de cercetatori de la institute din Romania si de la laboratorul BAE, Universitatea din Perpignan, Franta.

 

Stagii de lucru

·         18 aprilie –24 iunie 2017: stagiu de pregatire a student masterand Maxime Lapauw, Universitatea din Perpignan, Franta in cadrul colaborarii ICB, in laboratorul Dr. Alina Vasilescu. Studiile sale au contribuit la confirmarea rezultatelor preliminare obtinute cu electrozii modificati cu nanomateriale si Meldola Blue, a fost instruit la ICB si la IBB si a facut teste de activitate enzimatica, inhibitie enzimatica precum si masuratori electrochimice cu electrozii modificati cu F-ALDH.

 

Website:

-          S-a realizat website-ul: http://www.ibiol.ro/proiecte/PNIII/COLDSENSOR/index.htm  

- anuntul proiectului COLDSENSOR a fost postat pe site-ul ICB, la adresa http://www.biodyn.ro/PROJECTS/COLDSENSOR/coldsensor.html

 

Deplasari efectuate in cadrul proiectului

In data de 16 martie 2017 cercetatorii de la ICB, Alina Vasilescu si Szilveszter Gáspár au efectuat o vizita la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Valea Calugareasca, insitutie cu care ICB a mai colaborat in trecut cadrul altor proiecte de cercetare si cu care colaboreaza din iunie 2017 in cadrul proiectului EraNet Manunet II-SENS4WINE. Cu aceasta ocazie au fost discutate subiectele de inters comun si continuarea colaborarii dintre cele doua institutii. ICDVV poate furniza probe de vin si pune la dispozitie metoda standard pentru determinarea acetaldehidei din vin, aceasta reprezentand una din aplicatiile vizate in proiect in etapa 2018.

Cercetatorii de la ICB s-au intalnit in numeroase ocazii (in medie, odata pe luna) cu colegii de la IBB pentru a discuta progresul proiectului, a decide asupra participarii comune la conferinte si a pregati organizarea seminarului din 6 septembrie 2017. IBB a produs si furnizat in mod regulat noua enzima F-ALDH cercetatorilor de la ICB pentru dezvoltarea de biosenzori.

Perspective de colaborare

ICB a organizat in colaborare cu IBB in data de 6 septembrie 2017, seminarul cu titlul „Modern applications of enzymes in biosensing and biotechnology” la care au participat peste 20 de cercetatori de la institute si universitati din Romania si de la laboratorul BAE, Universitatea din Perpignan, Franta.

In perioada 13-22 noiembrie 2017, cu ocazia deplasareii la laboratorul BAE, Universitatea din Perpignan, Franta in cadrul unui alt proiect (Brancusi, proiect de mobilitati Romania- Franta), ICB a convenit un stagiu similar pentru un alt student de la Perpignan, care va veni in perioada aprilie-iunie 2018 si va fi instruit si va lucra pe o tema conexa proiectului COLDSENSOR, respectiv biosenzori pentru fungicide bazati pe  F-ALDH. Se preconizeaza astfel pogresul mai rapid in cadrul proiectului COLDSENSOR si largirea colaborarii cu Universitatea Perpignan si IBB Bucuresti. Tot in cadrul acestei deplasari la Perpignan am discutat despre caracteristicile electrozilor serigrafiati produsi in cadrul laboratorului BAE, Universitatea din Perpignan, obtinand mai multi electrozi care vor fi comparati cu cei disponibili comercial utilizati in prezent in cadrul proiectului. Se are in vedere publicarea unui articol in colaborare, daca rezultatele vor fi suficient de bune.

Alte perspective de colaborare au fost deschise cu grupul prof. Sabine Szunerits de la IEMN, Universitatea Lille 1, Franta convenind ca in cadrul unui stagiu preconizat a avea loc in luna februarie 2018 un cercetator de la ICB sa fie instruit de specialistii de la Lille in depunerea electroforetica a grafenei si functionalizarea sa simultana. Se are in vedere functionalizarea grafenei cu Ni2+ pentru a facilita mai departe imobilizarea facila a biomoleculelor care au un residuu terminal (tag) de histidina, precum enzima F-ALDH obtinuta si purificata de IBB. 

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe finanţate de Ministerul Educaţiei Naţionale, vă invităm să vizitaţi http://uefiscdi.gov.ro/

 


© 2012 Institute of Biology. All right reserved.

Send mail to sorin.stefanut@ibiol.ro with questions or comments about this web site.
Last modified: 10/23/22